duminică, 31 mai 2015

Romanticul târg al Ieșilor

Hai-Hui prin moldova te poartă hai-hui prin romanticul târg al Ieșilor. Și nu folosesc termenul romantic din întâmplare. Că ai fost la curent cu acest caz de la primele stenograme sau că ai descoperit povestea furtunoasă mai târziu, când toată presa vuia, că te-ai informat din surse locale, naționale, internaționale, oricum trebuie să știi deja despre ce vorbesc.

Nu suntem nici în opera lui Alecsandri, nici în cea a lui Caragiale, cu toate astea am senzația că îi cam roade invidia pe amândoi...acolo unde-or fi.

Suntem în Anno Domini 2015 și acțiunea se petrece nici mai aproape, nici mai departe decât vis-a-vis de Catedrala Mitropolitană.

La momentul desfășurării acțiunii am analizat superficial ceea ce facebook-ul îmi băga sub nas prin intermediul paginilor publicațiilor la care mă abonasem, în principal articole de pe Ziarul de Iași sau de pe NewsPro. Recunosc că am citit stenogramele cu interes, să văd cam ce discută oficialitățile când nu se mai consideră zei, ci oameni ca toți muritorii de rând. Schimbă rețete culinare între ei?
Vorbesc despre rata pe care tre s-o plătească la bancă? Despre cum li s-a defectat mașina SH luată din Germania? 

Desigur, subiectul era cu totul altul, nu unul neașteptat sau nemaiauzit, dar care a determinat un număr mare de vizualizări, mă gândesc. Românul se pricepe bine la fotbal, mașini și politică, fiind subiectele lui favorite, dar când vine vorba de povești de amor, mai cu seamă de amantlâcuri, există o mare posibilitate să lase oala pe foc, frigiderul deschis și copilul în cadă.

Pe scurt, primarul a folosit angajați ai Poliției Locale, începând de la conducerea acestei instituții și până la angajați mărunți, cum s-ar spune, de la vlădică până la opincă, pentru a-și supraveghea iubita/amanta/fosta iubită(că la cum o numește fiecare ziar în parte, nici nu știi, și cred că nici ea nu mai știe cum se intitulează). O mare parte a titlurilor, fie ele ale unor publicații sau agenții de știri, au bătut monedă pe ideea amantei, a misiunilor rupte parcă din filmele cu Johnny English(Rowan Atkinson), cu scârțâit de paturi și plimbat căței.
Am impresia că imaginea asta a fost foarte gustată de ieșeni.
Pe 8 mai Mediafax titra ”Gheorghe Nichita, cercetat în arest la domiciliu”, ca pe 22 mai, același Mediafax să anunțe, spre deliciul acelorași ieșeni că „Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, aflat în arest la domiciliu, a fost suspendat din funcţie de către prefectul judeţului”.  Eveniment amânat și precedat, probabil, de un moment „Pilat din Pont” al Prefectului Dan Cârlan.

Între cele două evenimente, însă, o întreagă stagiune de circ s-a desfășurat. 
NewsPro pune la dispoziție în data de 4 mai referatul de arestare preventivă a lui Nichita cu titlul 
„Cum a descoperit-o DNA, din greşeală, pe blonda lui Nichita”.
Pe cât de oficială e informația cuprinsă în document, pe atât de can-can e titlul, dar mă rog...vizualizările se obțin prin titluri EXPLOZIVE.

Același NewsPro ne anunță pe 31 mai că e posibil ca Nichita să revină la conducerea orașului.

Acum la Palatul Roznovanu este prințul moștenitor Chirica, a cărui birou a fost, de asemenea, călcat de cei de la DNA, așa cum apare scris pe Agerpres în data de 20 mai. Îmi amintesc un citat pe care n-o să mă condamnați dacă nu știu cui să-l atribui, dar o să-l pun în ghilimele: „Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”.

Surse: Agerpres
            Mediafax
            NewsPro
            Ziarul de Iași
            Curierul de Iași


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu